Sushi soorten

Maki rol

De bekendste soort sushi in het Westen is maki (巻), wat letterlijk gerold betekent. De rijst wordt samen met de overige ingrediënten op een vel nori gelegd en dan stijf opgerold in een cilinder van ongeveer drie centimeter in doorsnee. Daarna wordt de rol in zes stukjes gesneden.

Er zijn meerdere soorten maki. Zo is futomaki een wat dikkere rol van ongeveer vier centimeter die behalve de rijst vaak drie verschillende andere vullingen kent. 

California rol

Een in de westerse wereld veel gegeten maki is de binnenstebuiten rol, zoals de California Roll. De sushi's zijn in het westen toegankelijker gemaakt door mayonaise en veel rijst toe te voegen.

Tiger rol

Een omgekeerde sushi rol met viskuit of geroosterde sesamzaadjes met warme gefrituurde garnaal. 1 Sushi rol bestaat uit 8 grote sushi stukken.

Nigiri

Nigiri (握り) betekent letterlijk pakken of vormen in de hand, en is het bekendste type sushi in Japan. Het is een soort sushi waarbij een klein bolletje rijst met de vingers gevormd wordt met daarbovenop een stukje rauwe vis gedrukt. Om dit bij elkaar te houden, in het geval van bijvoorbeeld ei, wordt er ook soms wel een dun reepje nori (zeewier) omheen gebonden. Wasabi is de bindende factor.